Logo ringerike kultursenter.png
Search
  • Ringerike Kultursenter

Livet i kultursenteret har gitt dem gode venner, lærdom og enorm selvtillit

Updated: Mar 13, 2020


STORTRIVES: Celine Rensel (18), August Saxegaard (17) og Ingvild Guldal (18) stortrives med livet i MusikalKollektivet. Nær sagt alt utenom skole dreier seg om øvelser, dans, sang og skuespill.


De lever og ånder for sang, dans og teatermusikaler. Celine Rensel (18), Ingvild Gulla (18) og August Saxegaard (17) elsker livet i MusikalKollektivet. - Jeg har utviklet meg enormt, og fått selvtillit, sier August.


NB: VI GJØR OPPMERKSOM PÅ AT ALLE FAME-FORESTILLINGENE I DENNE OMGANG ER AVLYST, GRUNNET SITUASJONEN RUNDT FAREN FOR KORONA-SMITTE!


Det synger, danser, jubler og gir hverandre støttende bemerkninger. Øvelsene til musikalen Fame er helt i sluttfasen. Instruktør Therese Knoph Sulland er strålende fornøyd med innsatsen til elevene i ungdomsgruppa Musikal Master (14-20 år).


– Disse ungdommene legger ned mye hardt arbeid, og bare se på denne energien, sier instruktør Therese Knoph -Sulland.


Tøff kjærlighet


Hun understreker at det er tøff kjærlighet innenfor kulturhusets fire vegger. Tilbakemeldingene er direkte, men så er da også resultatet strålende – både på prestasjon og miljø.


- Det kan være tøffe tilbakemeldinger å få her i disse øvingslokalene, men alt kommer med kjærlighet. Vi bryr oss ekstremt mye om disse unge menneskene, sier Therese Knoph Sulland.


Vi møtte Celine Rensel (18), Ingvild Gulla (18) og August Saxegaard (17) på en av øvelsene til Fame. Ungdommene brenner som vanlig for rollene og oppgavene de har blitt tildelt. Livet utenom skolen dreier seg nemlig veldig mye om det som skjer i Ringerike kultursenter.


- Scenen er nesten som hjemmet mitt


- Scenen er nesten som hjemmet mitt. Jeg er her hver dag etter skoletid, til sent på kvelden, og dette livet gir meg selvtillit på en helt annen måte. Man får uttrykke følelser gjennom karakterer og dans, som man ikke får gjort gjennom ord til daglig, forklarer Celine Rensel.


I dag er hun også danseinstruktør ved MusikalKollektivet. Celine har fulgt Hilde Dalens oppsetninger siden hun var ti år, og debuterte med en rolle som spilte Marie, en katt i Bakgårdskatter ved Hole kulturskole.


Rollen i Fame

Siden har det gått slag i slag for den talentfulle ungjenta fra Hole – via blant annet roller i «Let us entertain you», High Scool musikal, og nå sist Fame, som du kan se på Byscenen fra 12.-15. mars.


I Fame spiller hun rollen som Serena.


- Serena er en av hovedrollene. Hun er litt annerledes enn de karakterene jeg har spilt tidligere. Serena er en pussig, snål, godklump. Hun er ærlig, men hennes svakhet er et hun er forelsket i en gutt som ikke er forelsket i henne – tror hun. Det er en krevende rolle, men fantastisk morsom, forteller 18-åringen, som til daglig er avgangselev ved musikklinja på Ringerike videregående skole.KLARE FOR FAME: Denne troikaen er klare for Fame. Celine Rensel, August Saxegaard og Ingvild Gulla har alle kule roller i ungdomsmusikalen.


Har utviklet selvtillit


August Saxegaard har vært med i MusikalKollektivet siden oppstarten. Hans første rolle var som vakt i Alladin, og siden har han vært innom herlige roller i alle oppsetningene som er gjort i Musikal Master. August stortrives i miljøet som betyr så mye for ham.


- Jeg hørte at miljøet var fint, men at det skulle være SÅ fint, hadde jeg aldri drømt om. Jeg har utviklet meg enormt, og fått stor selvtillit i det jeg gjør her. Skuespill og dans var langt utenfor min komfortsone, men nå liker jeg det mer og mer. Miljøet er så åpent. Her er det ingen som dummer seg ut, forteller 17-åringen, som har sang som sitt aller sterkeste kort.


Må finne sin identitet


I Fame har August en rolle som Chris Rea. Ifølge ham selv ingen stor rolle, men veldig kul.


- Fame kan fremstå som en glad ungdomsmusikal. Utad er det fin og god stemning, men i bunnen skjuler det seg en del tragedier. De som ser forestillingen må nesten finne sin egen tolkning av den. Hver karakter har noe eget med seg. Hver har sin historie. Det handler å finne sin egen identitet som karakter, og nettopp det er veldig kult med Fame, sier August.


Er med – helt til slutt


Når Fame er unnagjort, har August bare ett år igjen i Musikal Master. Det preger ham faktisk litt.


- Jeg har bare en sjanse igjen etter dette, her i Musikal Master. Jeg vet ikke hva de setter opp neste år, men jeg er med – helt til slutt. Jeg ser ikke frem til at det skal være slutt, for her trives jeg, sier August.


Har funnet sin plass

Han får bred støtte av venninnen Ingvild Gulla. 18-åringen er i sitt siste semester i Musikal Master. Det har gått i ett på scenen siden hun debuterte som Annie i forestillingen med samme navn som 12-åring.


Og slik setter hun ord på livet i Musikal Master:


- Jeg har alltid vært veldig utadvendt. Nokså høylytt, og kanskje en litt annerledes person enn de du vanligvis møter i et klasserom. Derfor har jeg også slitt litt med å finne min plass i samfunnet generelt, forteller Ingvild.


Hun forklarer hvorfor livet i Musikal Master passer henne perfekt.


- Her er det annerledes. Her har det som før dro meg ned, dratt meg opp. Jeg er en person som gjerne stiller meg foran og tar ordet. Det blir du på en måte hyllet for her, i motsetning til mange andre plasser i samfunnet. Det er deilig å komme hit og føle at du har funnet en plass, sier hun.


Fikk drømmerollen i Fame


Nå er hun klar for Fame, etter å ha bekledd en rekke roller i Musikal Master. Ingvild spiller Carmen Diaz – en av hovedrollene i denne fantastiske musikalen.


- Carmen Diaz kommer inn på skolen. Hun vil bli en stjerne, men så begynner hun med dop. Det tar over livet hennes, men hun drar til LA, der hun tror hun har fått en mulighet. Så bare fortsetter det. Carmen Diaz i Fame er nok kanskje drømmerollen min. Jeg føler at det er den beste rollen jeg kunne spilt, sier Ingvild.


Studier venter


Både Ingvild og Celine er ferdig i Musikal Master til våren. Studier venter. Celine skal videre til Hamar, hvor det venter ett år på folkehøgskole. Derfra er det ingen som vet hvor haren hopper, men England lokker. Hun har allerede kontakter, blant annet i Brighton, der hun kan fortsette utviklingen.


- Jeg har akkurat takket nei til et tilbud fra Brighton. Det hele gikk litt raskt for hjemmekjære meg, så derfor nei i denne omgang. Men jeg vil fortsette utdannelsen innenfor musikk og dans, og tar med meg bred erfaring fra MusikalKollektivet, sier Celine.


Drømmen er Musikkonservatoriet


August Har ett år igjen i Musikal Master. Etter det håper han å kunne sette alle kluter inn på å videreutdanne seg innen musikk.


- Sang er mitt hovedinstrument. Musikkonservatoriet i Kristiansand er målet, sier August.

Ingvild er mer usikker på fremtiden.


- Det er trist å tenke på at jeg skal slutte her. Alle spør meg hva jeg skal, men jeg vet faktisk ikke, for 70 prosent av min identitet er her i huset. Jeg sitter hele skoledagen og venter på å dra hit. Livet her er det eneste jeg tenker på, sier Ingvild.


Trolig kommer ikke studiene til å dreie seg om verken musikk, dans eller sang.


- Jeg er litt kjedelig av meg når det gjelder slikt. Kanskje litt feig, også. Trolig ender jeg med å studere statsvitenskap eller noe sånt. Jeg kommer nok ikke til å utdanne med videre innen dette faget. Nåløyet er sinnssykt trangt, sier Ingvild Gulla.


- Verdien av hardt arbeid

Elevene ved Musikal Master tar med seg en god porsjon erfaring og selvtillit ut av lokalene i kultursenteret. Det poengterer Therese Knoph -Sulland.
HARDT ARBEID: Mye moro, men veldig mye hardt arbeid, understreker Therese Knoph-Sulland. Her retter hun på hatten til Celine Rensel under en av Fame-øvelsene.

- De tar med seg verdien av hardt arbeid. Denne bransjen er 70 prosent hardt arbeid og 30 prosent talent. Elevene her er unike i så måte. De ser en glede i alt de gjør, enten de opptrer for tre mennesker eller fullsatt sal, sier Therese Knoph-Sulland.

501 views